Advice for Running
Get fit, feel great

Kako obvladovati napetost pred startom?

Pred nastopom na maratonu boste lahko čutili prijetno napetost in rahlo tremo, ki je v zmernih merah želena in je indikator pripravljenosti. Možno pa je, da bo napetost prerasla v močno tremo, tesnobo in nemir.

Read more »

Zadnje priprave pred maratonom

Vsak maraton je nova pustolovščina. Pri tem ni pomembno, ali je to vaš prvi, na katerega se pripravljate, ali eden izmed številnih maratonov, ki ste jih že pretekli. Dober celovit pristop k telesni in duševni pripravi je pomemben del načrta, ki vam lahko pomaga biti najboljši na dan maratona.

Read more »

How to Safely Run a Marathon - Pacing Strategy

Are you going to join a marathon run in the near future? Then you've already spent a lot of time and energy to train your running technique, endurance and get your body used to the physical (and psychological) strain. Most of running-workouts are done; all you have left are some longer runs and regeneration. The latter is especially important for your performance on a marathon. For the best performance you also have to go to a marathon well-rested. Now it's time to plan your strategy, hydration and pace – when to slow down and speed up.

The strategy always depends on one's physical readiness and the length of the planned distance. In this advice, I am going to present the strategy for a half-marathon (13.1 miles).

Read more »

Prehrana za boljši rezultat pri tekačih maratona

Tekači morajo upoštevati določene smernice za zadovoljevanje potreb po ogljikovih hidratih za obremenitve pri treningih ter okrepitev okrevanj po vsaki vadbi. Te strategije so še posebej pomembne za povečanje zmogljivosti in okrevanja po ključnih delih treninga.

Read more »

Mentalni namigi, kako se pripraviti na maraton

Zagotovo drži da, vsak tekač med maratonsko preizkušnjo bije boj tudi sam s seboj in s svojimi mislimi, ki jih mora uspešno premagati, poleg 21 ali 42 kilometrov. Tekač sam razvije in uporablja različne strategije, da uspešno preteče vsak tekaški trening in pozneje maraton. Strategije nekaterih tekačev so izjemne, drugih spet malo manj.

Read more »


Padec tempa pri teku maratona

Na sam tempo teka vpliva ogromno spremenljivk. Stalen tempo hitrosti teka omogoči najboljši čas oziroma rezultat. Profesionalni maratonci lahko dosegajo stalen tempo, kar pa je skoraj nemogoče za amaterske tekače. Povprečen človek hitro preteče prvih 5 kilometrov, potem pa začne tempo postopoma padati, zlasti pri višjih temperaturah zraka.

Read more »

Lahko pretečemo maraton brez treninga?

Najdejo se posamezniki, ki se na maraton pripravljajo površno ali pa se na tako dolg napor sploh ne pripravljajo. Vprašanje, ki se postavlja, je, ali lahko pretečemo cel maraton, 42 kilometrov dolgo razdaljo, ne da bi se na nanj temeljito pripravili?

Read more »


Največja aerobna moč - zakaj je pomembna?

Največja aerobna moč je pomemben pokazatelj vaših aerobnih sposobnosti. Zlasti pomembna je pri načrtovanju treninga tekačev in drugih vzdržljivostnih športnikov, ki si želijo izboljšati tekmovalni rezultat, zlasti na krajših razdaljah, in sicer na 5, 10 in 21 km.

Read more »