Advice for Running
Get fit, feel great


Zadnje priprave pred maratonom

Vsak maraton je nova pustolovščina. Pri tem ni pomembno, ali je to vaš prvi, na katerega se pripravljate, ali eden izmed številnih maratonov, ki ste jih že pretekli. Dober celovit pristop k telesni in duševni pripravi je pomemben del načrta, ki vam lahko pomaga biti najboljši na dan maratona.

Lire la suite »

Kako varno preteči maraton - strategija tekmovalnega tempa teka

Se boste kmalu odpravili na maraton? Potem ste do zdaj večino treninga usmerili v to, da bi izboljšali tehniko teka, vzdržljivost in telo privadili na napor. Večino treningov ste že odtekli, čaka vas še nekaj daljših in regeneracija, da boste lahko na maratonu nastopili kar se da spočiti. Prišel je čas, da ustvarite strategijo, kako hitro boste tekli, kdaj boste pili, kdaj boste pospešili in kdaj bi bilo pametneje tempo upočasniti.

Seveda je strategija, ki si jo boste izbrali, odvisna od tega, koliko ste fizično pripravljeni in kako dolgo razdaljo nameravate preteči. Strategija, ki jo bom na kratko opisal v tem nasvetu, je namenjena tistim, ki nameravate preteči polmaraton (21 km).

Lire la suite »

Prehrana za boljši rezultat pri tekačih maratona

Tekači morajo upoštevati določene smernice za zadovoljevanje potreb po ogljikovih hidratih za obremenitve pri treningih ter okrepitev okrevanj po vsaki vadbi. Te strategije so še posebej pomembne za povečanje zmogljivosti in okrevanja po ključnih delih treninga.

Lire la suite »

Mentalni namigi, kako se pripraviti na maraton

Zagotovo drži da, vsak tekač med maratonsko preizkušnjo bije boj tudi sam s seboj in s svojimi mislimi, ki jih mora uspešno premagati, poleg 21 ali 42 kilometrov. Tekač sam razvije in uporablja različne strategije, da uspešno preteče vsak tekaški trening in pozneje maraton. Strategije nekaterih tekačev so izjemne, drugih spet malo manj.

Lire la suite »


Padec tempa pri teku maratona

Na sam tempo teka vpliva ogromno spremenljivk. Stalen tempo hitrosti teka omogoči najboljši čas oziroma rezultat. Profesionalni maratonci lahko dosegajo stalen tempo, kar pa je skoraj nemogoče za amaterske tekače. Povprečen človek hitro preteče prvih 5 kilometrov, potem pa začne tempo postopoma padati, zlasti pri višjih temperaturah zraka.

Lire la suite »

Lahko pretečemo maraton brez treninga?

Najdejo se posamezniki, ki se na maraton pripravljajo površno ali pa se na tako dolg napor sploh ne pripravljajo. Vprašanje, ki se postavlja, je, ali lahko pretečemo cel maraton, 42 kilometrov dolgo razdaljo, ne da bi se na nanj temeljito pripravili?

Lire la suite »

Kondicijska priprava na maraton? Kaj pa psihična priprava?

Pri pripravi na maraton ali kakršenkoli drug tek je pametno nekaj pozornosti posvetiti tudi mentalnemu treningu in procesu postavljanja ciljev, ne le kondicijski pripravi. Trdo delo, trening in psihična priprava so tisti trije faktorji, ki bodo tekača popeljali do končnega cilja, prek ciljne črte.

Lire la suite »

Največja aerobna moč - zakaj je pomembna?

Največja aerobna moč je pomemben pokazatelj vaših aerobnih sposobnosti. Zlasti pomembna je pri načrtovanju treninga tekačev in drugih vzdržljivostnih športnikov, ki si želijo izboljšati tekmovalni rezultat, zlasti na krajših razdaljah, in sicer na 5, 10 in 21 km.

Lire la suite »