Na Ljubljanski maraton z ekipo @life

24. oktober 2013

V nedeljo, 27. 10. 2013, s pričetkom ob 9.30 vas vabimo v središče Ljubljane na strokovno stojnico @life (pri garderobnem šotoru na startu in pri ciljni okrepčevalnici na cilju Ljubljanskega maratona), kjer boste lahko izvedeli vse o pravilni hidraciji med maratonom.

Raziskave namreč kažejo, da je poleg dehidracije problem tudi pretirano pitje tekočin med dolgotrajnim naporom.

Splošno znano je, da je potrebno za ohranjanje zadostne količine tekočin v telesu izznojeno vodo nadomeščati. Med gibanjem je torej potrebno piti, še posebno v primeru večjih naporov, kot je maraton. Vendar, če je pitje med gibanjem pretirano (prehidriranost), lahko tudi to pripelje do novih resnih zapletov.

Univerzalnega nasveta, koliko popiti, sicer ni mogoče dati, je pa spremljanje telesne teže pred in po teku način, kako ugotoviti, koliko tekočine potrebujemo.

Na stojnici bo tako potekalo merjenje telesne teže pred in po maratonu ter svetovanje kako doseči optimalno hidracijo. Normalno bi morali namreč priteči na cilj maratona za 1-2% lažji.

Kot sogovornik vam bo na voljo prof. dr. Vojko Strojnik, član strokovne ekipe @life, profesor športne vzgoje in vodja laboratorija za kineziologijo na Fakulteti za šport, Univerze v Ljubljani, s sodelavci.