Psihična priprava na maraton

Rédigé par : Eva Kovač, univ. dipl. psih., 19. september 2014

Prišla je jesen in z njo tudi vrhunec tekaške sezone. Čas, ko se mnogi tekači pričnejo bolj intenzivno pripravljati na različne maratonske preizkušnje. Večina tekačev vso pozornost posveča fizični pripravi, le malokdo pa se na maraton poskuša pripraviti tudi na psihični ravni.

Pregovor pravi, da je tek 90% psihe. Morda malenkost pretirana izjava, saj je fizična pripravljenost nujen pogoj za uspešno opravljeno tekaško preizkušnjo, a zagotovo ne smemo zanemariti velikega vpliva psihičnega stanja med maratonom.

Kako se torej psihično pripravimo na maraton?

Obstajajo številne tehnike, ki jih lahko uporabljamo v določeni fazi priprav. Najprej je potrebno poskrbeti za motivacijo, ki nam vlije moč za uspešno pretečen maraton. Potrebna je ne zgolj za soočanje z naporom med maratonom, ampak tudi za premagovanje bolečin in osvojitev cilja. Če želite cilj doseči, morate biti zanj izjemno motivirani, da ob neprijetnih občutkih ne odnehate.

Motivacijo najlažje vzdržujemo s tehniko postavljanja ciljev. Ob glavnem cilju, preteči maraton, si postavite tudi kratkoročne cilje, načrt treningov in kasneje tudi postopne cilje za samo maratonsko preizkušnjo. Dolžino razdelite na krajše etape, z vsako osvojeno etapo boste postali bolj motivirani in samozavestni, da zmorete do cilja.

Pomembnost sproščenosti

Priprave na maraton so lahko naporne za telo, zato ne pozabite na sproščanje, da si telo odpočije. Sprostite se lahko z različnimi sprostitvenimi vajami, kot so dihalne vaje, globoko sproščanje, avtogeni trening ali progresivna mišična sprostitev. Tudi topla kopel in kakovosten spanec bosta pomagala pri sproščanju in regeneraciji.

Miselna pripravljenost

Ko se bo bližal maratonski dan, se postopoma pričnite pripravljati še miselno. Med preizkušnjo boste najverjetneje imeli težave z utrujenostjo, bolečino, dolgočasjem in mislimi, kot je »kaj mi je bilo tega treba«. Utrujenost in bolečino boste najlažje premagali s tehniko disociacije, pri kateri poskušate pozornost s telesnih občutkov preusmeriti navzven. Lahko štejete avtomobile, iščete vse rdeče predmete v okolici ali si predstavljate, kako ste lahki kot galeb, ki lebdi nad morjem. Bistveno je, da se ne osredotočite na občutke bolečine, ker se bodo ti samo še krepili. Negativne misli poskušajte nadzorovati in se čim bolj spodbujati.

Na maraton se lahko uspešno pripravite tudi s pomočjo naše aplikacije 24alife, s katero lahko spremljate svoje tekaške treninge, hkrati pa dostopate do psiholoških vaj, ki jih lahko vključite v svoj miselni trening.