Novoletne zaobljube, ki jih lahko izpolnimo - 2. del

Napisao: Eva Kovač, univ. dipl. psih.

Če želimo, da bi naše novoletne zaobljube držale, jih moramo ustrezno oblikovati. Svoja pričakovanja postavljamo realno, potrpežljivo, sistematično, dosledno, specifično in merljivo. Tudi če naštete kriterije izpolnimo, vemo, da še vedno vsako pričakovanje prinese tudi ovire. Te pa bomo najlažje odpravili, če se bomo nanje pripravili in če bomo imeli dober pregled nad svojimi majhnimi uspehi, ki nas vodijo k uresničitvi končnega cilja.

Zapišite svoje izgovore in vrline

Zastavili smo si kakovostne novoletne zaobljube, ki jih bomo tudi izpolnili. Še vedno pa nas na poti do cilja čaka kakšna ovira, ki jo bomo morali premagati. Nujna cena vsakega dosežka je tudi odrekanje. Pripravite se, da boste morali postaviti prioritete in zavoljo svoje zaobljube kakšno (slabo) navado tudi opustiti. Že razmišljate o izgovorih? Zapišite jih! Tako jih boste lažje nadzirali. Za protiutež napišite tudi seznam svojih vrlin. Kaj je vaša močna plat? Zakaj vas ljudje cenijo? Vaše pozitivne lastnosti naj bodo opora, na katero se lahko vedno zanesete.

Opredmetite svoje zaobljube in vključite bližnje

Za uspešne novoletne zaobljube ni pomembna le vsebina, temveč tudi njihova oblika. Najprej jih »opredmetite«. Zapišite jih na papir in se pod seznam podpišite. To naj bo znak, da jih jemljete resno. Obesite jih na vidno mesto, da vas bodo ves čas opominjale nase. Prav tako prej omenjene izgovore in vrline. Svoje zaobljube lahko utrdite tudi s tem, da vključite svoje bližnje. Ko boste skrenili s poti, naj vam pomagajo, tako da vas prijazno opomnijo ali pa vas morda malo šaljivo podražijo. Oni sigurno najbolje vedo, kaj vas najbolj motivira.

Če ste se v novem letu res odločili za spremembo na bolje, vam bo uspelo. Tale nasvet pa naj vam bo pri tem v oporo in spodbudo, da boste res pristali med tistimi 8 % ljudi, ki naj bi po statistiki svojo novoletno zaobljubo tudi izpolnili.