Letos se na dopustu zares sprostite

Napisao: Eva Kovač, univ. dipl. psih., 30. junij 2014

Dopust sam po sebi je namenjen aktivnemu ali pasivnemu počitku, da lahko uspešno obnovite svoje moči in se odpočijete od vsakodnevnih obveznosti in dela. Kakršenkoli bo vaš dopust − ne pozabite se sprostiti. Sprostite se lahko z različnimi športnimi aktivnostmi, ležanjem na plaži, sprehodom v hribe ali tako, da si preprosto vzamete čas za stvari, ki vas veselijo. Ob vsem pa ne pozabite, da se lahko zelo učinkovito in sistematično sprostite z različnimi psihološkimi relaksacijskimi tehnikami.

3 odlične vaje za sproščanje

Za vas smo izbrali tri vaje za sproščanje, ki jih lahko izvajate kar doma. Vaša naloga je le, da se pred poslušanjem posnetka udobno namestite na stol z oporo za vrat ali se uležete. Pri poslušanju poskušajte čim bolj slediti navodilom. Če vam misli pobegnejo, pa jih le vrnite nazaj na navodila.

1. Umirjeno dihanje

Ena najbolj preprostih tehnik. S preusmerjanjem pozornosti na dihanje slednjega postopno upočasnite in umirite, s tem pa dosežete, da se umirite tudi na telesni ravni, s čimer vas minejo tudi občutki napetosti in živčnosti. Poslušajte vajo.

2. Dihalni sprehod po telesu

Vaja, v kateri s sistematičnim sproščanjem dosežete globoko stanje sproščenosti. Ko se v mislih sprehodite po telesu, lahko zaznate in odstranite še vse preostale napetosti, ki so ostale v mišicah. Tako dosežete prijetno stanje sproščenosti. Poslušajte vajo.

3. Avtogeni trening

Metoda, ki se uporablja pri soočanju z različnimi somatskimi motnjami, napetostjo in pri mnogih težavah psihološkega izvora. Avtogeni trening niža negativne fiziološke odzive telesa na stres. S preusmerjanjem pozornosti nase lahko dosežete stanje sproščenosti. Poslušajte vajo.

So vam vaje všeč?

Z brezplačno registracijo na portalu boste dobili dostop do še bolj pestrega nabora psiholoških vaj sproščanja. Namen vseh vaj je doseči telesno in mentalno sprostitev. Lahko pa se odločite tudi za izvajanje programa Sproščen in samozavesten, prilagojenega vašim potrebam in značilnostim. Tako boste lahko ostali sproščeni ne le na dopustu, ampak tudi kasneje, ko se vrnete v vsakdanji vrvež.