10 namigov za obvladovanje stresa

作者是: Eva Kovač, univ. dipl. psih., 2. december 2014

Čeprav je stres naš vsakdanji spremljevalec in je naivno verjeti, da ga lahko v celoti izničimo, to še ne pomeni, da ga ne moremo obvladovati. Stres je poponoma normalen odziv posameznika na različne stresorje, ki vplivajo nanj. Stresorji (povzročitelji stresa) so lahko zelo različni, skupno pa jim je to, da na različne načine zamajejo posameznikovo telesno ravnovesje, kar se opazi na telesni, miselni, čustveni in vedenjski ravni. Vsak posameznik, ki ne želi, da nanj vplivajo pretirano negativno, se lahko stresorjem čim bolje prilagodi, jih obvladuje ali če je mogoče, celo odstrani.

Kako naj se soočamo s stresom, če pa imamo občutek, da nas vse skupaj preobremenjuje?

Vsak posameznik tekom svojih izkušenj oblikuje različne strategije obvladovanja stresa. Nekateri razvijejo odlične strategije, spet drugi slabše, a obvladovanje stresa je veščina, ki se jo naučimo in jo lahko izboljšamo.

Večinoma veljajo za dobre načine soočanja s stresom tiste strategije, ki so usmerjene v problem, ga poskušajo razumeti in odpraviti ali omiliti negativne občutke, ki jih povzroča. Kot manj učinkovite pa veljajo strategije, ki so usmerjene stran od problema, najsibo to zanikanje, ignoriranje, premeščanje vzroka problema, zloraba alkohola, pomirjeval ali pretirano usmerjanje na čustva in negativno mišljenje. Seveda pa ni nujno vedno in v vsaki situaciji vsaka strategija soočanja s stresom dobra oziroma slaba.

Odpravimo razlog ali spremenimo odziv

Če želimo uspešno obvladovati stres, je dobro, da poskušamo odpraviti razlog. Poskušajmo razumeti, zakaj in kako je stresna situacija nastala in kaj lahko v dani situaciji naredimo, da jo razrešimo. Neposredno soočenje s stresom lahko izzove neprijetne občutke, negativna čustva in anksioznost, a je navadno na dolg rok učinkovitejše, saj le tako odstranimo vzrok.

Če vzroka ne moremo odstraniti, nam preostane, da spremenimo svoj odziv in poskrbimo, da sprostimo napetosti, ki nastajajo kot posledica stresa. Vsekakor pa problema ne zanikajmo ali ga ignorirajmo, saj nas bo vseeno spremljal. Izogibajmo se ideji: »Če problema ne vidim, ga ni.«

Preizkusite 10 namigov za uspešno obvladovanje stresa

1. Poskrbite za kvaliteten spanec.

2. Bodite redno telesno aktivni.

3. Humor in optimizem sta konstruktivna načina soočanja s stresom.

4. Poskušajte predvideti potencialne stresne dogodke in se na njih pripraviti.

5. Ne izzivajte še dodatnega stresa.

6. Vzemite si čas za zabavo, sprostitev in stvari, ki jih radi počnete.

7. Sprijaznite se s stvarmi, ki jih ni moč spremeniti.

8. Ugotovite vzroke stresa in jih poskušajte odpraviti.

9. Naučite se upravljati s časom.

10. Ne pritožujte se – raje razmislite, kaj lahko spremenite sami.