2. tekaška konferenca

10. oktober 2013

Naši strokovnjaki so bili na 2. tekaški konferenci, ki je bila v okviru akcije Tečemo skupaj organizirana 2. oktobra 2013, dobre tri tedne pred največjim športno-rekreativnim dogodkom v Sloveniji - 18. Volkswagen Ljubljanskim maratonom.

Oglejte si videopredavanja: Eve Kovač, univ. dipl. psih. Psihična priprava na maraton, Prof. dr. Alojza Ihana in doc. dr. Štefana Groseka Vneti za tek − s pogledom zdravnika in prof. dr. Vojka Strojnika – Maratonski dan.

Videopredavanje: Psihična priprava na maraton

 

Misli so med tekaško preizkušnjo pogosto tiste, ki lahko najbolj škodujejo posameznikovemu nastopu in vplivajo na njegovo samozavest. O tem, kaj se dogaja v glavi, ko nastopi utrujenost, dolgočasje ali bolečina, in kako se motivirati v ključnih trenutkih ter uspešno priteči do cilja je na 2. tekaški konferenci spregovorila Eva Kovač, univ. dipl. psih.

Videopredavanje: Vneti za tek - pogled zdravnika

 

Ali telesna vadba okrepi ali oslabi imunski sistem? Ali je pogostost pojavljanja prehladnih obolenj zaradi vadbe povečana? Kako vplivata akutna ali kronična vadba na potek infekcij, raka in drugih bolezni? Kakšno vlogo imajo pri vsem tem hormoni? In kako nevarni so v resnici hudi napori, kot je maraton, za naš organizem?

Štefan Grosek, specialist pediatrije in intenzivne medicine s Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike UKC Ljubljana je na ta in še druga vprašanja odgovarjal na 2. tekaški konferenci.

Videopredavanje: Maratonski dan

 

Maratonski tek je več kot le daljši tek. Od posameznika zahteva mesece sistematičnih priprav, prilagajanja, tudi odrekanj, in predvsem veliko pretečenih kilometrov. Kljub temu je vprašanj, ki se pojavljajo na sam maratonski dan, veliko. Na 2. tekaški konferenci je prof. dr. Vojko Strojnik odgovoril na najpogostejša - tista, ki lahko pomembno vplivajo na vaš tekaški nastop.

Kako se torej pravilno ogreti pred veliko tekmo? Kakšen tempo ubrati? Kaj narediti po prihodu v cilj? Kako pravilno razporediti energijo med tekom in poskrbeti za hidriranost? Kaj se dogaja s telesom po prihodu v cilj?